Akkurat nå har vi 10% rabatt på alle høstens skonyheter fra Asics med rabattkoden ASICS10RSN

Bygg din egen bordtennisracket - Guide

 
Bordtennis, også kjent som bordtennis, er en veldig morsom og populær racketsport i Sverige. Mange kjenner nok aktiviteten fra de hete kampene på jobben, men kanskje også fra våre svenske verdensstjerner som Jan-Ove Waldner. Noe som gjør denne racketsporten ekstra interessant, er at du som spiller har mulighet til å bygge din egen racket. På den måten kan du skreddersy en bordtennisracket ut fra dine preferanser og spillestil.
 
Det er ikke alltid like lett å vite hva du trenger for å ta neste steg, eller hvordan du gjør det. Så her har vi laget en guide med alt fra hva du skal velge til hvordan du faktisk limer racketen og holder den frisk over tid.

Vi ønsker deg lykke til!

Att välja bordtennisstammer

Det første trinnet i byggingen av racketen din er å velge bordtennisstammer, og her er noen ting du bør tenke på. Når du skal velge er det viktig å tenke på hva slags spillestil du har. Enkelt sagt kan man dele bordtennisstammer inn i tre kategorier: defensiv, allround eller offensiv.

Hvis du er en spiller som liker å stå litt lenger unna bordet og trette ut motstanderen eller kanskje har blokker som hovedvåpen, bør du ha en defensiv bordtennisstammer. I disse stamme er det mye kontroll og ikke så mye fart, noe som bidrar til en følelse av maksimal kontroll. Forslag til en defensiv stamme er for eksempel Yasaka Sweden Defensive:

Hvis du har en spillestil som innebærer at du spiller både offensivt og defensivt, er det best å velge en allroundstamme. Disse stammene er beregnet på spillere som først og fremst ønsker å spille sikkert og holde ballen på bordet, samtidig som de kan ta frem det offensive spillet når det trengs. Eksempler på en allround-stamme er Donic Appelgren Allplay:

Gillar du som spelare att avgöra bollen själv snarare än att vänta på motståndarens misstag? Då är en offensiv stomme det bästa valet för dig. De offensiva stommarna erbjuder väldigt mycket fart och passar spelaren som spelar aggressivt med mycket avgörande loopar. Dessa stommar benämns ofta ”Off – ” ”Off” eller ”Off +”. Förslag på en offensiv stomme är tillexempel Yasaka Ma Lin Extra Offensive:

Er du en spiller som liker å avgjøre ballen selv i stedet for å vente på motstanderens feil? Da er en offensiv stamme det beste valget for deg. De offensive stamme gir mye fart og passer til spilleren som spiller aggressivt med svært resolutte looper. Disse stamme kalles ofte "Off - " "Off" eller "Off +". Et eksempel på en offensiv stamme er Yasaka Ma Lin Extra Offensive:

I tillegg til de tradisjonelle stammene kan du også velge Cybershape- stammen, som er det nyeste tilskuddet til bordtennisstammene på markedet. En helt ny type stamme med en unik form og en fem prosent større slagflate sammenlignet med en klassisk bordtennisstamme.

Det finnes også to forskjellige typer håndtak på badmintonracketer. Den "klassiske" varianten består av et rett håndtak, mens den andre varianten, kalt "master", kjennetegnes av et konkavt, smalt håndtak, noe som gir brukeren ulike alternativer og muligheter til å velge det som passer best til egne preferanser og behov i spillet.

Å velge riktig bordtennisgummi

Når du velger gummi, bør du vurdere om du vil ha en myk, medium eller hard gummi. De mykere gummiene gir mer kontroll fordi de ikke har så mye fart. Velger du i stedet en middels hard gummi, får du litt mer fart samtidig som du beholder mye av kontrollen. Gummiene som klassifiseres som harde, gir mye fart og passer for offensive spillere som spiller aggressivt med mange looper. Du må imidlertid være forberedt på at når det er mye fart, mister du noe av kontrollen i gummien.

Tykkelsen på en gummi påvirker også hvordan den føles i spillet. Det vanligste er å ha en gummi med en tykkelse på 2,0 mm, men den kan variere fra 1,5 mm til 2,3 mm. Jo tykkere den er, desto mer fart og vridning får du i gummien. En gummi på 1,5 mm vil derfor ha betydelig bedre kontroll enn en gummi på 2,3 mm.

Det finnes mange ulike kombinasjoner du kan velge mellom når du setter sammen stammen og gummi. Det er viktig å huske på at både stammens og gummiets egenskaper legges sammen, noe som kan hjelpe deg med å skreddersy en racket som passer deg. Nedenfor har vi satt sammen racketer for ulike typer spillestiler.

For den defensive spilleren:

En defensiv stamme kombinert med litt mykere gummi gir deg maksimal kontroll, samtidig som den mykere gummien gir mye vridning og gir deg muligheten til å manøvrere ut motstanderen.

For den allsidige spilleren:

Denne kombinasjonen passer for spilleren som liker å spille variert, som liker å spille defensivt, men som også liker å kunne lede spillet med angrep. Hvis du ikke er sikker på om du vil ha en middels hard eller myk gummi, kan du for eksempel ha Rakza X på forehand og Rakza X Soft på backhandsiden.

For den offensive spilleren:

Denne stammen og disse gummiene gir mye fart og passer for spilleren som liker å stå nær bordet og kontrollere scoren med aggressivt spill. Både stammen og gummien er raske, noe som gjør at du får maksimal fart samtidig som du må være forberedt på at kontrollen reduseres.

Liming av racketen - trinn for trinn

Når du har valgt stamme og gummi, er det viktig at du limer dem riktig. Det du bør tenke på er å unngå luftbobler og sørge for at gummien virkelig fester seg til stammen. Det er også viktig å skjære til gummien slik at den passer til stammen. Nedenfor forklarer vi trinn for trinn hvordan du enkelt kan lime ditt eget stativ:

Trinn 1 - Begynn med å stryke en klatt lim på stammen med en svamp eller lignende. Når limet dekker hele stammen, må du sørge for at det er et jevnt lag over hele stammen.

Trinn 2 - Gjør deretter det samme med gummien. Det er spesielt viktig å spre limet og sørge for at det går inn i gummien ved å rotere svampen i sirkler. Dette vil sikre at limet går inn i selve svampen på gummien, og du kan deretter glatte det ut.

Trinn 3 - Vent til alt limet har tørket fra stammen før du påfører et nytt lag på stammen. Grunnen til at du legger to lag på stammen og ett lag på gummien, er delvis fordi det går mye raskere for stammen å tørke, men også for å sikre at gummien fester seg ordentlig.

Trinn 4 - Etter å ha ventet til limet har forsvunnet nesten helt (10-15 minutter, avhengig av limmengden), kan du begynne med å feste den nederste kanten av gummien rett over skaftet på stammen. Deretter kan du rulle gummien oppover ved å trykke med underarmen eller en kjevle for å minimere risikoen for luftbobler.

Trinn 5 - Når gummien sitter på stammen, kan du legge litt ekstra vekt på stativet for å sikre at gummien virkelig sitter fast. Det er viktig å legge et stykke papir som følger med gummien for å beskytte den mot smuss og lignende. Deretter kan du klippe eller trimme gummien langs kanten av rammen.

Trinn 6 - Gjør det samme på den andre siden. Prøv å bruke like mye lim.

Trinn 7 - Fest kantteipen slik at den dekker hele veien rundt stativet.

Trinn 8 - Bruk rengjøringsmiddel for å fjerne eventuelle limrester og smuss.

Nedenfor finner du også en videoguide om hvordan du går frem.

Oppbevaring av racketen og riktig racketpleie forlenger levetiden.

Det er viktig å oppbevare racketen riktig slik at den ikke utsettes for unødvendige påkjenninger. Ved å bruke et racketetui beskyttes racketen mot støv og smuss, men også mot sollys og fuktighet som kan ødelegge holdbarheten til racketen.

For å holde racketen ren og pen og forhindre at den tørker ut, anbefaler vi at du bruker et rengjøringsmiddel på gummien. Dette kan brukes både før og etter spilling, slik at racketen holder seg frisk over lengre tid. Mange bruker vann til å rengjøre gummien, men det er mye bedre å bruke et produkt som er utviklet for å fukte gummien. Forslag til rengjøring av racketen er for eksempel Stiga Rubber Clean.

© 2023 Racketspesialisten. All rights reserved.