Guide tennissen

Det er selvsagt viktig å velge rett tennisracket som er tilpasset ditt spillenivå og din spillestil. Det ikke alle tenker på er at senen på tennisracketen kan påvirke disse egenskapene veldig mye og framfor alt ta spillet ditt videre til et nytt nivå.

Når  man velger tennissene til racketen sin kan det være bra å tenke på spillemåte, sitt eget nivå, hvor ofte man strenger om racketen sin, og også om man har hatt problemer med armer eller skuldre tidligere. Tennissener har via ulikt materiale og oppbygging veldig forskjellige egenskaper og er også mer eller mindre hensynsfull mot deg som spiller.

Vi velger å dele inn tennissen i følgende kategorier:

Nylonsen

Nylonsen er en veldig populær plastsene blandt nybegynnere og amatører og benevnes ofte ”Synthetic Gut”.  Populariteten har holdt seg gjennom årene mye p.g.a. at de varer lenge, er relativt billige å produsere og tilbyr en totalt sett hyggelig spilleopplevelse på amatørnivå. Disse tennissenene er ofte enkelkjernede eller har noen runder med multifilament over kjernen for å få litt mer følelse og kontroll. På senere tid har det kommet litt mer eksklusive nylonsener med bedre spillefølelse som har tatt vare på fordeler når det gjelder allsidighet og holdbarhet, f.eks. Wilson Sensation og Solinco Pro Stacked.

Multifilamentsene

Disse tennissenene gir en enorm fin spillefølelse og er også bra mot både armen din og balltreff som ikke er i midten av racketen. Disse senene er veldig populære og har nærmet seg spilleopplevelsen du får i en natursene som er oppbygd på samme måte med mange små ”tråder” av sener.

Multifilamentsenene er laget av plast og går egentlig under kategorien nylonsene. Ulempen er at denne typen av sen generelt har kortere holdbarhet samt at de ”flises opp” etter en stund når lag etter lag med sen går av. Eksempel på populære sener i denne kategorien er Babolat Xcel og Solinco Vanquish.

Polyestersen (Co-Poly)

Polysen eller Co-Polysen er et begrep innen tennis. Polyestersen er laget av en gruppe plast som tilbyr litt stivere sen med bra fart og ofte også fin access til spinn, men der strengningstrykket ofte forsvinner veldig fort og det blir en stor påkjenning for armen. Dagens sen i denne kategorien er godt utviklet og utelukkende Co-Polysen der man har blandet inn andre typer plast for å beholde de gode egenskapene men minimere tap i trykk over tid samt å minske armens påkjenninger. Blandt dyktige amatører og konkurransespillere er idag Co-Polysen det definitivt mest solgte med storselgere som Solinco Tour Bite, Babolat RPM Blast, Head Hawk og Luxilon Alu Power.

Natursen

Natursen er laget av naturlig materiale, først og fremst av kutarmer. Disse har mistet litt av populariteten sin gjennom årenes løp, framfor allt siden dagens Multifilamentsen har blitt så pass mye bedre i kvalitet og ligger lavere i pris. Natursenen har sine trofaste brukere og benyttes av mange toppspillere, bl.a. Roger Federer, som blander denne med en Co-Polysene for å få ut maksimalt av de ulike egenskapene. Natursen gir den beste spillefølelsen av alle typer tennissener.

Det rette valget for deg

Vi har konstatert at Polyestersen er det rette valget for deg som vil ha en komplett tennissene og som kan håndtere at den er mer krevende og mindre ”hensynsfull”.  Den senere tidens mykere Polyestersene kan da være et valg. Vil du ha maksimal spillefølelse og en mykere opplevelse er Multifilamentsenene alternativet for deg. Er du riktig kresen skal du velge natursen.

Synes du det er vanskelig å velge, kan man ta en hybrid  - man blander dem. Da får man en type sen horisontalt og en annen vertikalt. Oftest så ligger senen horisontalt og man bruker derfor den mest holdbare Polyestersenen der. Roger Federer, som har en hybrid med natursen og Polyestersen, gjør derimot det motsatte, og slik er det ofte med sener. Teori og praksis er to forskjellige ting. Vårt råd er at du prøver deg fram.

 

© 2023 Racketspesialisten. All rights reserved.