Å velge rett padelracket

Mange som tester padeltennis lurer på hvilken racket man skal velge og hva som er forskjellen mellom de ulike racketene. Siden vi synes det er veldig viktig med riktig racket, uansett spillenivå, skal vi forsøke å forklare de ulike spesifikasjonene som vi synes er viktige for en rackets egenskaper samt hvilke racketer som generellt passer de ulike spillenivåene. Guiden nedenfor er generell. Det er selvsagt din personllige smak som til slutt avgjør hva som passer for akkurat deg.

Racketens hodefo

Med dette mener vi selve trefflaten på racketen. Man kan dele in Padelracketer i tre ulike former: Diamanformede, runde og dråpeformede (se eksempel nedenfor)

Diamantformede racketer har ofte et litt høyere balansepunkt og er dermed mer framtunge. De gir ofte veldig fin fart, men litt dårligere kontroll, så her gjelder det at du som spiller har kontroll over situasjonen. Disse passer derfor generelt bedre for de litt mer avanserte spillerne.

Racketer med rund form har ofte en balanse i midten på racketen eller nærmere håndtaket og gir mer kontroll men litt mindre fart. Disse racketene har  oftest litt større sweetspot (en del av trefflaten) og en racket med rund form er oftest et bra valg for nybegynnere og amatører.

Padelracketer med dråpeformet rackethode ser, som navnet sier, ut som en dråpe og er derfor litt mindre flate på toppen sammenliknet med et diamantformet rackethode. Man kan, litt forenklet, si at dette er en kombinasjon/hybrid av de to andre variantene. Racketer med dråpeformet rackethode passer ofte litt mer avanserte amatører og konkurransespillere.

 

Vekt

Idag er vekten på Padelracketer som regel mellom 355 og 395 gram. Dette kan tilsynelatende være en liten forskjell, men 40 gram utgjør faktisk ganske mye. En lett racket veier maks 375 gram. Ofte passer litt lettere racketer for nybegynner og amatører, og så kan man gå opp til en tyngre racket når spillestyrken er utviklet. Damer og juniorer bruker generelt lettere racketer.

 

Racketens tykkelse

Padelracketene er stort sett 36 eller 38 mm der 38 mm er det mest vanlige. En tynnere racket er oftest litt mer lettsvinget og lettspilt. Racketer som er 38 mm gir generelt mer fart. 38 mm kan også brukes av nybegynnere, så tykkelsen er, ifølge oss,  ikke like viktig som punkt 1 og 2 ovenfor.  Den absolutte majoriteten av padelracketer er 38 mm.

 

Trefflatens overflate

Når det gjelder overflaten på racketen så bruker man å snakke om hard eller myk overflate. En hard overflate gir mer kontroll, men mindre fart, mens det er motsatt med en myk overflate. Her er det opp til hver enkelt hva man trives best med. Visse racketer har også en noe stivere overflate. Dette gjør at man får mer ”bitt” i ballen og mer access til spinn.

 

Oppsummering

Er du nybegynner kan det være en fordel med en rundformet racket med lav vekt. Jo bedre du blir dess mer sannsynlig er det at du vil ha en tyngre racket med en annen hodeform og også en racket med 38 mm bredde.

© 2023 Racketspesialisten. All rights reserved.