Regler for pickleball

Pickleball er USAs raskest voksende sport og har vært spilt i landet siden 1960-tallet. Det er en blanding av tennis, badminton og bordtennis, med en racket som ligner på en strandtennisracket og veier ca. 200 gram, og en ball som ligner på en innebandyball. Men hvordan spiller man egentlig pickleball? Her oppsummerer vi reglene og alt du trenger å vite for å spille.

Spillplanen for pickleball

Pickleballbanen ligner på en badmintonbane, da ytterlinjens mål er nøyaktig de samme som på en badmintonbane, nemlig 13,4 x 6,1 meter. Nettet på pickleballbanen er litt lavere enn tennisnettet, og i likhet med mange andre racketsporter deler det banen på midten. Banen har også to serverbokser, en til høyre og en til venstre. Det unike med pickleball er den såkalte "Non-volley-sonen", som er området på banen mellom nettet og den første horisontale linjen på banen før de to serverboksene. Ikke bli overrasket hvis du hører noen snakke om kjøkkenet når de snakker om pickleball, for denne "Non-volley-sonen" kalles også kjøkkenet av de mer erfarne pickleballspillerne. Dette har også gjort at den første horisontale linjen bak sonen også er kjent som "kjøkkenlinjen". Som du kanskje skjønner av navnet, betyr No-volley-sone at du ikke har lov til å slå ballen på volley i sonen. Du kan imidlertid slå ballen på volley hvis du står bak den såkalte kjøkkenlinjen. Du kan gå inn på kjøkkenet og ta ballen, men bare hvis den spretter.

Serven i pickleball

I double har hvert lag to server, den første serveren server så lenge man vinner ballen og deretter går serven til den andre serveren, med unntak av når man starter en kamp eller en ny binders. Serven starter alltid i høyre felt og skal alltid slås diagonalt. Ballen kan berøre nettet, men den må krysse motstanderens "kjøkkenlinje" for at den skal være gyldig. Deretter må ballen sprette med motstanderen, samt på returen når den kommer tilbake til det laget som startet serven, før det er fritt frem for å begynne å volleye. I pickelball vinner man bare poeng på egen serve.

Før du kan serve, må du fortelle hva det står, først sier du ditt lags poeng, så sier du motstanderlagets poeng og deretter forteller du om du er første- eller andreserver ved å si en eller to. Det finnes ulike typer server, det vanligste er å holde ballen og slå ballen med en tydelig oppadgående bevegelse der ballen treffer racketen under hoften. Et alternativ er droppserven, der du slipper ballen og lar den sprette før du slår den over til motstanderens side.

I singel server spilleren fra høyre på partallspoeng og fra venstre på oddetallspoeng. Retten til å serve går over så snart en ball er tapt. I double går serven videre innad i laget når den første serveren mister ballen til den andre, og først når den andre serveren mister ballen, går serven videre til motstanderlaget.

Laget som starter med serven, får bare én serve. I double starter spilleren til høyre med å serve, og deretter bytter spillerne serve annenhver ball. Hvis laget taper ballen og serven går til den andre serveren, fortsetter han/hun å serve fra den aktuelle posisjonen og bytter serve annenhver ball.

Spillet

Kampene spilles til 11 poeng, og for å vinne kreves det to poengs forsprang på motstanderlaget. En fordel med pickleball er at det kan spilles på mange forskjellige underlag, så lenge ballen kan sprette. Alt fra asfalt-, betong- og tregulv til idrettshallgulv kan brukes. En annen fordel er at man enkelt kan spille med et bærbart nett, noe som betyr at spillet kan tas med hvor som helst, og at det er enkelt å montere og demontere på kort tid etter kampen.

Pickleball-racketer

Pickleballballer

© 2023 Racketspesialisten. All rights reserved.