Å velge rett tennisracket

Idag finnes det en jungel av varemerker og racketmodeller og det kan gjøre det vanskelig å velge en racket som passer akkurat deg. Nedenfor har vi sammenfattet de viktigste faktorene man bør ha i tankene før man gjør sitt valg av tennisracket.

En grunntanke er at du skal velge en tennisracket som passer din spillestil og ditt spillenivå. Dette kan høres selvfølgelig ut, men sannheten er den at veldig mange kjøper en racket som er for avansert. For å få en oversikt over dette forklarer vi nedenfor hva racketens rammebredde, strengningsmønster, treffoverflate, vekt og skaftstørrelse gjør for dens egenskaper.
 

Hvilken rammebredde passer deg?

Rammebredde, eller rammeprofil som det ofte kalles, har stor effekt på en rackets spilleegenskaper. En smal rammebredde betyr at tennisracketen er kontrollorientert og at den har en forholdsvis liten sweetspot. Disse modellene passer oftest rutinerte spillere som oppnår mye fart i selve svingen og som har en veldig fin balltreff. Da kontroll og fart er to motpoler oppnår disse racketene begrenset fart på egen hånd. En smal rammeprofil har ofte en større fleksibilitet (lavere ra-verdi) som gjør at racketen ikke svarer like raskt ved balltreff. Som oppsummering kan vi si at en tennisracket med bredere rammeprofil tillbyr større tilgang til fart og gjør at spilleren ikke behøver å oppnå all fart selv. Disse racketene har har oftest også en større sweetspot og er mer lettspilte, noe som passer mosjonisten bra.

Strengningsmønsterets innvirkning

Når det gjelder strengningsmønster gir en tettere strengning racketen mer kontroll, og derfor brukes dette ofte til racketer med smal rammebredde. Ett strengningsmønster med større mellomrom gir en racket som lettere får ballen til å oppnå høy fart. Selvfølgelig kan man variere bruken av disse egenskaper og gi en racket smalere rammebredde og større mellomrom i strengningsmønsteret. Racketens strengningsmønster går ikke å forandre ved omstrengning. Vanlige mønster er for eksempel 16x19 og 18x20.

Treffoverflate

Rackethodets størrelse (treffoverflate) er idag oftest mellom 95-105 sq.inch. Racketer med mindre treffoverflate har som oftest også en mindre såkalt sweetspot (den delen av treffoverflaten som gir en ren balltreff) og det gjør disse vanskeligere å bruke. Men samtidig får du med en perfekt balltreff mer ut av en racket med liten «sweetspot». Du må derfor avgjøre på grunnlag av ditt nivå og samtidig ta hensyn til racketens andre spilleegenskaper ved valg av treffoverflate.
 

Vekt

Racketens vekt pleier å ligge mellom 275-325 gram og utviklingen har gjort at racketene idag er lettere og mer lettmanøvrert enn tidligere uten å gå for mye på bekostning av fartsegenskapene. En racket som er tyngre oppleves ofte mer stabil og trygg ved balltreffen. I denne kategorien handler det ifølge oss på racketspesialisten.se mer om hvilke egenskaper man søker enn om spillenivå. Det finnes idag lette racketer som kan oppnå høy fart og vice versa.

Skaftstørrelse er viktig

Å velge riktig skaftstørrelse er meget viktig og blir dessverre ofte oversett. Man kan ha som utgangspunkt att herrespillere som oftest bruker skaft 3 (4 3/8) og at damespillere bruker skaft 2 (4 1/4). Dette er kun en fingervisning og hver spiller skal ha sin spillestil, håndstørrelse etc. som utgangspunkt. Feil valg av skaftstørrelse påvirker ikke bare spillet ditt, det kan også lede til s.k. tennisalbue.

Vi på racketspesialisten.se håper dette sammendraget har gjort valget ditt litt lettere. Om ikke, kontakt oss så hjelper vi deg videre.

© 2023 Racketspesialisten. All rights reserved.